Hoe een lekkende kraan te repareren in 5 eenvoudige stappen?

Geplaatst op 18-10-2022

Categorie: Huis, tuin en wonen

Een lekkende kraan kan vervelend en verspillend zijn, om nog maar te zwijgen van de hogere waterrekening. Maar het is niet nodig om een loodgieter te bellen! Met een paar eenvoudige hulpmiddelen en een beetje kennis kunt u die lekkende kraan in een mum van tijd repareren. Volg gewoon deze vijf eenvoudige stappen.

Stap één: Sluit de watertoevoer af

Voordat u iets doet, moet u de watertoevoer naar de getroffen kraan afsluiten. Zoek de afsluiter onder de gootsteen en draai hem met de klok mee om hem af te sluiten. Als er geen afsluiter is, moet u de hoofdwatertoevoer naar uw huis afsluiten. Zodra het water is afgesloten, opent u de kraan om het resterende water af te voeren en de druk van het systeem te halen.

Stap 2: Verwijder de hendel

Nu het water is afgesloten, kunt u de hendel verwijderen. Er is een stelschroef die de hendel op zijn plaats houdt; gebruik een inbussleutel of een schroevendraaier (afhankelijk van het type stelschroef) om deze te verwijderen. Als de stelschroef is verwijderd, moet u de handgreep er recht af kunnen trekken. Zit hij vast, tik er dan zachtjes op met een hamer tot hij loskomt. Pas op dat u de afwerking van het handvat niet beschadigt.

Stap drie: Verwijder de dopmoer

Nu het handvat verwijderd is, zou u de dopmoer moeten kunnen zien die de steel vasthoudt. Gebruik een verstelbare sleutel of een tang om deze moer te verwijderen. Als hij eenmaal los is, kunt u de steelmontage lostrekken en de onderliggende ring onthullen.

Stap vier: Vervang de sluitring

In de meeste gevallen wordt een lekkende kraan veroorzaakt door een versleten sluitring. Om deze te vervangen, verwijdert u gewoon de oude sluitring en plaatst u een nieuwe. Zorg ervoor dat u de juiste maat sluitring neemt; als deze te groot of te klein is, zal hij niet goed afdichten en blijft uw kraan lekken. Zorg er ook voor dat u een sluitring van rubber of neopreen neemt; andere materialen houden na verloop van tijd minder goed stand. Als de nieuwe sluitring geplaatst is, zet u de spindel weer in elkaar en brengt u de dopmoer weer aan. Draai hem zo strak mogelijk met de hand vast; als u gereedschap gebruikt, riskeert u de schroefdraad te beschadigen.

Stap 5: Zet de watertoevoer aan en test uw kraan

Nu hoeft u alleen nog maar uw watertoevoer aan te zetten en uw pas gerepareerde kraan te testen! Als alles volgens plan verloopt, is uw lekkende kraan nu gerepareerd en zo goed als nieuw.

Een lekkende kraan lijkt misschien een klein probleem, maar ongecontroleerd kan het honderden liters water per jaar verspillen - om nog maar te zwijgen van uw waterrekening die volgens blogger Nuyens Nick kan oplopen tot enkele tientallen Euros per jaar! Maar het is niet nodig om een professional te bellen; met een paar eenvoudige hulpmiddelen en deze gemakkelijk te volgen instructies kunt u die lekkende kraan zelf in een mum van tijd repareren!